Systémy zemepisného označenia EÚ
Väčšina tradičných pochúťok je chránená európskymi schémami zemepisného označenia, ktoré propagujú a chránia názvy kvalitných poľnohospodárskych výrobkov. Napríklad z tohto dôvodu nemožno šumivé vína vyrábané mimo francúzskeho mesta Champagne nazývať týmto názvom.
Ochrana názvov výrobkov je dôležitým spôsobom, ako si prostredníctvom cestovného ruchu udržať svoj príspevok k zdraviu miestnych ekonomík, ako aj spôsob, ako zabezpečiť, aby obyvateľstvo zostalo vo vidieckych oblastiach.
Gastronomická inovácia
Avšak vzhľadom na to, že európsky potravinársky ekosystém rastie od roku 2014 stabilným tempom – konkrétne napredovanie vo Veľkej Británii, Nemecku a Francúzsku, mohla by táto úroveň ochrany a mlčanlivosti okolo receptov skutočne predstavovať kreatívne limity pre gastronomické inovácie?
Balené občerstvenie sa už dávno prispôsobuje chuťovým pohárikom zahraničných trhov. V Ázii vyplňujú police supermarketov exotické ochutené súpravy Kit-Kat, ako napríklad zelený čaj a wasabi.
Keď sa však recept na portugalský koláč pastel de nata, ktorý sa dostal až do Singapuru, zmení tak, aby chutil ako zelený čaj matcha, zmena sa javí ako svätokrádež pre portugalských pekárov, ktorí sa pýšia dokonalou náplňou vanilkového vaječného pudingu každý deň, rovnako ako to robia viac ako 100 rokov.
Slow Food-CE
Jeden projekt však preukázal, že inovácia v oblasti potravín nemusí zahŕňať zmenu starostlivo zdokonalených receptov, ale môže zmeniť spôsoby, ako tvorivo využiť tradičnú miestnu kuchyňu.
Slow Food-CE je trojročný projekt financovaný Interreg Central Europe, ktorého cieľom je využívanie potravín ako „hnacieho motora“ rozvoja v Taliansku, Chorvátsku, Maďarsku, Českej republike a Poľsku. Projekt, ktorý sa začal v roku 2017 a do konca budúceho roka, skúma spôsoby, akými môžu miestni verejní a súkromní aktéri oceniť svoje gastronomické kultúrne dedičstvo a potom ho integrovať do národnej mestskej politiky.
Konečným výsledkom by mal byť prenosný model, ktorý sa dá uplatniť v mestách a ktorý zabezpečí, že európske gastronomické kultúrne dedičstvo nebude hodnotené len za cestovný ruch, ktorý prináša, ale aj aktívnu úlohu, ktorú môže zohrávať pri plánovaní politiky a zabezpečovaní trvalo udržateľného rozvoja ekonomiky.