Skladovanie bez problémov

Obzvlášť v gastronomickom priemysle je dôležité myslieť na správne a efektívne uskladňovanie potravín. Záleží na tom ich kvalita a čerstvosť. Či už pracujete alebo podnikáte v rámci potravinárskeho priemyslu alebo nie, základné pravidlá ohľadom skladovania potravín sa zídu každému.

Ako skladovať potraviny?

Prvú kategóriu potravín tvoria tie, ktoré patria do takzvanej „suchej zóny“. Najvhodnejším umiestnením je špajza. A ktoré potraviny tam patria?

Chlieb – mal by sa skladovať pri optimálnej izbovej teplote v chlebníku. Najlepšie je, ak ho ešte aj zabalíte do látkovej utierky. Plastové jednorazove vrecká nie sú správnou voľbou.

Rožky a iné pečivo – tiež im vyhovuje izbová teplota. Môžete ich skladovať v uzatvárateľných dózach.

Sypké a suché potraviny – ako múka, cukor, soľ, koreniny, káva či čaj, cereálie, strukoviny, ryža, cestoviny, sušienky a čokolády sú známe tým, pohlcujú vlhkosť. Takže ich je vhodné uskladniť do uzatvárateľných dóz oddelene od seba.

potraviny

Cibuľu a cesnak zahrňujeme tiež do kategórie „špajzových“ potravín. Do chladničky rozhodne nepatria.

Čo patrí do chladničky?

V chladničkách skladujeme jednoznačne mäso a ryby, mlieko a mliečne výrobky. Nájde sa tam miesto aj pre bobuľové a lesné ovocie a niektoré druhy zeleniny. A samozrejme chladené nápoje. Pri alkoholických nápojoch ako je víno alebo destiláty sa to neodporúča. Skladujú sa najlepšie vo vinotékach alebo na to určených skrinkách.

ovocie

Zemiaky, zelenina, ovocie

Tieto druhy potravín sú veľmi náchylné na chlad ale aj na prílišné teplo. Na ich skladovanie by ste si mali zadovážiť plastové boxy, ktoré sú navrhnuté pre dlhodobé skladovanie. Skvelými sú plastové kontajnery https://www.schoellerallibert.com/sk/products/rigid-pallet-containers/, ktoré chránia ovocie či zeleninu pred poškodením alebo prevrátením. Vďaka svojej jedinečnej konštrukcii sú hygienické a ľahko sa čistia. Majú maximalizovaný objem a pevnú konštrukciu. Sú vytvorené pre dlhodobé skladovanie potravín. Okrem toho vám poslúžia aj pri zbere ovocia či zeleniny.