Nové formy bankovníctva

V dnešnej modernej dobe sa už dávno pod pojmom peniaze nemyslia len obyčajné ošúchané bankovky a drobné mince. Ekonomika v posledných rokoch pokročila míľovými krokmi vpred a rozvojom elektronického bankovníctva sa pre peniaze otvorila nová dimenzia platenia.

elektronická platba

Už to dávno nie je o nekonečnom vysedávaní v banke a čakaní v dlhom rade. Elektronické bankovníctvo t.j. internet banking ponúka neobmedzené možnosti. Jedným či dvoma kliknutiami dokážete vybaviť skoro všetko bez toho, aby ste museli byť fyzicky prítomný vo vašej banke.

Je potešujúce, že väčšina Slovákov produktívneho veku sa týmto novým technológiám nebráni. Pomocou internet bankingu dokážu z pohodlia svojho domova kontrolovať svoje platby, výdavky, zaplatiť faktúry či nastaviť inkaso. Ak máte obavy o svoju bezpečnosť na internete, nie je dôvod sa strachovať. Banky na ochranu vašich dát a peňazí používajú viacvrstvový systém ochrany a takisto viacnásobné overovanie.

čtečka

Keďže banky nezaháľajú a snažia sa ponúkať čoraz lepšie služby, mnohé ponúkajú možnosť stiahnuť si aplikáciu banky priamo do mobilu. Cez mobil si pohodlne dokážete kontrolovať stav vášho konta kdekoľvek sa nachádzate a jednoduché SMS správy vás informujú v momente, keď nastane pohyb na vašom účte.

platební karta

Rovnako nezaháľajú ani obchodníci snažiac sa využiť tento nový trend čo najlepšie, ako sa len dá. Pri online nakupovaní je dnes bežnou súčasťou možnosť zaplatiť tovar cez internet banking či priamou platbou cez vašu platobnú kartu. V praxi to funguje tak, že obchodník vás presmeruje na zabezpečenú stránku prostredníka, ktorého poverila vaša banka, tam následne zadáte údaje z vašej platobnej karty a v priebehu sekundy vám táto suma bude odrátaná, na čo vás upozorní prichádzajúca SMS notifikácia. Obchodník v takomto prípade vaše údaje nemôže zneužiť, keďže ste ich nezadávali priamo jemu, ale zabezpečenej stránke prostredníka banky. Je určite zrejmé, že nám tieto nové vymoženosti uľahčujú život, netreba však zabúdať, že sú to stále vaše peniaze a míňať ich treba rozumne.